…dan moet je op knopjes drukken. Zo simpel is het mensen. Ik was in de veronderstelling dat dit feit alom bekend was. Wanneer je wilt dat er iets gebeurt, moet je op een knopje drukken. Maar blijkbaar is niet iedereen op de hoogte van deze blijkbaar veel te zware verantwoordelijkheid. Ik zal je een paar voorbeelden geven van momenten waarop het nodig is om op een of meerdere knopjes te drukken. Let wel, dit zijn enkel voorbeelden. Uiteraard geldt deze werkwijze voor alles.
Iedereen die niet altijd een auto tot zijn of haar beschikking heeft en toch verder wil komen dan de fiets of benenwagen hem of haar kan brengen, zal er zo nu en dan gebruik van maken: de trein. Dit wonderlijke gevaarte lijkt volledig uit zichzelf voort te bewegen. Ja, er zit iemand in die het ding bestuurt, maar daar heb je als meelifter weinig mee te maken. Je hoort hem of haar soms dingen mompelen via de intercom, of ziet hem of haar voorbij rennen als de trein van rijrichting verandert. Deze persoon krijgt hiervoor betaalt dus we hoeven niet voor hem of haar op knopjes te drukken. Nee. Waar de echte uitdaging begint is het moment waarop de reiziger zélf iets moet ondernemen. Om een trein te betreden of te verlaten moet er een deur geopend worden. En deze deur, mensen, gaat open door het drukken op de gele knop. Stil blijven staan voor de gesloten deuren zal er niet voor zorgen dat deze vanzelf opent. Ook het zuchten, steunen en kreunen zal geen beweging brengen in de portalen voor u. Neen, enkel en simpelweg het drukken op een knop volstaat hier.
Een ander voorbeeld, ditmaal voor mensen die zich bezigen in het verkeer. Helaas vaker dan doorgaans gewenst zijn er felle lichten te bespeuren in deze woestenij. Soms in een groene, gele of oranje gedaante, maar vaker dan dat komen zij in een rode kleur voor. Men heeft afgesproken dat het tegenkomen van een dergelijk licht betekent ‘stoppen’. Meer dan eens wordt deze betekenis echter verward met ‘wachten tot het licht weer een groene kleur aanneemt’. Dat gebeurt dus niet vanzelf. Ook hier geldt, wil je dat er iets gebeurt, moet je een knopje indrukken. Voor zij die tijdens de cursus Verkeer voor Dummies niet hebben opgelet, het knopje dat je moet hebben is vaak te vinden op een zwart-wit gestreepte paal, in het midden van een gele omranding. Vaker dan eens is het knopje zelf zwart, maar dit kan variëren naargelang een medewerker bij een gemeente zich creatief voelde. Probeer het eens uit, en sta niet als een berg kuddedieren te wachten tot de mars vervolgd kan worden. Immers, je bent toch geen koe?
Er zijn nog tal van voorbeelden te bedenken. Neem bijvoorbeeld het oproepen van een lift, het initiëren van telefoongesprek, solliciteren naar een functie, veranderen van televisiekanaal, inschakelen van een lamp, activeren van een wasmachine of simpelweg het spelen van een computergame.
En als je dan echt pro bent in het drukken op knopjes, mag je deze proberen. Tot die  tijd, blijf vooral veel proberen en laat dingen gebeuren.
Genius! Push the Button – sugarbabes. Hoop mensen dat nummer vergeten denk ik!