Eurovision Song Contest 2009

Eurovision Song Contest 2009

Na twee voorrondes is het vandaag tijd voor de finale van het Eurovision Song Festival (ESC), dat dit jaar gehouden wordt in Moskou. Terwijl heel Nederland natuurlijk achter Gordon, René en Jeroen staat, zijn er behalve de Toppers nog genoeg andere goede acts dit jaar. De maffe acts zijn opgerot, maar de Oostbloklanden zijn zoals altijd weer goed vertegenwoordigd. Het is jammer dat bijna niemand oog, of beter gezegd, oor heeft voor andere acts dan ‘onze’ Toppers. Ik heb dan ook maar een puntenschema gemaakt voor alle landen, ongeacht of ze in de finale zijn gekomen of niet. Ik heb het gebaseerd op enkel het nummer, en niet de performance. En natuurlijk in het puntenschema van het Eurovision Festival.

1 punt: Israël
Met hun Noa en Mira Awad scoort Israël het eerste punt. Het nummer There Must Be Another Way is een van de vele ballads die dit jaar te horen zijn. Chiara uit Malta verdient met What If We een vermelding, en zou een punt hebben gescoord mocht Israël dit jaar niet meedoen.

2 punten: Polen
Wederom een gelijkspel, en ook dit keer twee ballads. Als Lidia Kopania met I Don’t Wanna Leave niet zo’n Maria Mena-achtig thema had, was deze plek voor de uit Cyprus afkomstige Christina Metaxa met Firefly.

3 punten: Noorwegen
Het wat vrolijke lichtelijk upbeat Fairytale is… vrolijk! Vooral de tekst, gezongen door Alexander Rybak, gecombineerd met een viool die vrolijk zijn gang gaat, maakt dit toch stiekem wel een leuk nummer. “I’m in love with a fairytale, even though it hurts! I don’t care if I lose my mind, ’cause I’m already cursed!”

4 punten: Andorra
Jawel, een poprock liedje. Het vrolijke melodietje dat La Teva Decisió (Get A Life) heeft is lekker catchy, en Susanne Georgi klinkt als een nieuwe Hilary Duff. En alleen daarom al verdient Andorra 4 punten.

5 punten: IJsland
Wow, waar komt Yohanna opeens vandaan? Ze heeft echt een geweldige stem, en volgens mij kunnen we nog best wel wat meer horen na Is It True?. Ik voorzie veel succes voor deze 18-jarige IJslandse. Met gemak de beste ballad tussen al de andere in.

6 punten: Griekenland
Sakis Rouvas en zijn This Is Our Night is een heerlijk nummer voor de zomer. Het swingt, is vrolijk, zomerig, en cool. Het is niet waarschijnlijk dat het lukt, maar anders zou dit de nieuwe zomerhit kunnen worden.

7 punten: Denemarken
Believe Again is een poprock nummer in de stijl die neigt naar Kane en Di-Rect, maar dan wel met een flinke dosis Ronan Keating (want hij is mede verantwoordelijk voor het schrijven van het nummer). Dit maakt Niels Brinck vierde in de lijst, met het beste rocknummer.

8 punten: Hongarije
Hoewel Zoli Ádok niet eens in de finale komt, heb ik weinig slechts te vertellen over Dance With Me. Een geweldige mix van 80’s en 90’s. De disco vibe en house beat werken goed samen, en doen me denken aan The Shapeshifters, die onder andere met ‘Lola’s Theme’ een paar jaar geleden in de hitlijsten hebben gestaan. Een derde plek voor Hongarije, dus.

10 punten: Duitsland
Mijn eerste reactie was ‘het swingt!’. Mijn tweede reactie was ‘Alex Christensen heeft het weer voor elkaar!’. Miss Kiss Kiss Bang van Alex Swings Oscar Sings! is een heerlijk nummer dat mij doet hopen dat de zomer snel begint. De Alex C. remix die op de single staat is trouwens ook niet verkeerd, aangezien Christensen daar zijn voorliefde voor handsup trance op los laat. Ja, de combinatie big band en handsup werkt. Mocht ik niet verslaafd zijn aan eurodance, had dit zeker gewonnen.

12 punten: Finland
Waar Waldo’s People de afgelopen 10 jaar aan vast zijn blijven houden, werkt nog steeds! Eurodance leeft! Hetzij een beetje gepimpt met een vleugje dirty bass, maar toch. Oh, ik wil de jaren 90 terug. Het is jammer dat Waldo een debiel is op het podium, maar dat mag zeker niet onder doen voor de winnaar van Eurovision Song Contest 2009. 12 punten gaan naar Lose Control!

So, there you have it. Een lichtelijk verrassend Songfestival dit jaar, en de uitslag zal mij een worst wezen. Ik geniet van de nummertjes die ik leuk vind, en dat is het belangrijkste. Veel kijk- en luisterplezier vanavond! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *