Digital Rights Management

Sinds de gigantische opkomst van de mp3’s, zijn er drie dingen waar ik mij ergerlijk aan stoor.

  1. Slechte ID3 tags (Artiest is niet Album, Titel is niet Artiest, etc)
  2. Slechte kwaliteit rips (Lagere kwaliteit dan 192kbps LAME)
  3. DRM

Nu was het gisteren blijkbaar de derde jaarlijkse internationale Dag Tegen DRM, of ‘Day Against DRM‘. Het is zonde dat ik er nu pas achter kom, maar toch draag ik mijn steentje bij aan deze actie.

Nu vraag je je misschien af, wat is DRM? DRM staat voor Digital Rights Management. Het komt er simpelweg op neer dat je je gekochte mp3’tjes via de iTunes shop (en andere internetshops) alleen kan beluisteren op het apparaat waar het als eerste op afgespeeld wordt. Dus als je het naar je pc downloadt, kan je het niet op je mp3 speler beluisteren. Als je het naar je iPod stuurt, kan je het niet op je pc luisteren. Dat is gewoon pure onzin, omdat je er toch wél voor hebt betaald.

Overigens is er ook een soortgelijke beveiliging in .wma files, die je kan rippen via Windows Media Player. Ik weet niet hoe het zit met versie 10 en 11, maar tot en met versie 9 van WMP stelt die beveiliging niks voor. Maar je moet hoe dan ook sowieso niet rippen naar .wma. Dat is nog ergere kwaliteit dan iTunes mp3’s.

Waarom zou je nu nog betalen voor iets, van slechtere kwaliteit, met een of andere gare ‘beveiliging’, terwijl je met gemak gratis betere kwaliteits geluidsbestanden kan krijgen, zónder die beveiliging? En wat als nu je hardeschijf het begeeft? Dan kan je al die duizenden mp3’s die je hebt gekocht opnieuw gaan kopen? I call this bullshit.

Dus zeg nee tegen DRM, en zeg nee tegen de iTunes Music Store, en zeg nee tegen al die slechte kwaliteit die de wereld doet bevuilen! Help mee met de Day Against DRM!

2 thoughts on “Digital Rights Management

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *