Simfile Tutorial part 3

Deel 3: .sm file aanmaken

De stapjes van een song worden opgeslagen in een zogenaamd ‘.sm’ bestand. .sm staat voor StepMania. Zoals je wellicht zal begrijpen, werkt het niet altijd bij programma’s anders dan StepMania. Daarom is er ook de ‘.dwi’ extensie; Dance With Intensity. StepMania kan beide inlezen, maar het maken van een .sm bestand is makkelijker. StepMania zal later ook automatisch een .dwi bestand aanmaken met dezelfde informatie.

Nu heb je kladbok (notepad), of een andere willekeurige tekst-editor nodig. Geen uitgebreide, zoals MS Word ofzo, maar gewoon iets simpels ‘that does the trick’.

Je opent een nieuw, leeg bestand, en zet daarin het volgende:

#TITLE:;
#ARTIST:;
#MUSIC:;
#OFFSET:;
#BPMS:;

Nu vul je het in. Na de dubbele punt (:) en voor de puntkomma (;) zet je wat van toepassing is. Bij TITLE zet je de titel van het nummer, bij ARTIST de artiest. Bij Music zet je de naam van het muziekbestand (bijvoorbeeld: mijnliedje.mp3 of stepmania liedje_1.ogg). Bij OFFSET zet je de gap, die je bij de vorige stap hebt gevonden. Maak deze negatief: zet er een min (-) voor. Heb je bijvoorbeeld 0.27 gevonden, zet er dan -0.27 neer. Decimalen scheidt je door middel van een punt (.), en gebruik maximaal 3 cijfers achter de komma.

Bij BPMS zet je de gevonden BPM neer. Deze BPM is alleen op het begin van het nummer; BPM veranderingen voegen we later toe. Zet het neer op deze manier: 0.000=150.000. De eerste 0.000 staan voor de maat in het nummer. 0 is natuurlijk op het begin. De 150.000 staat voor het aantal beats per minuut.

Dus, voorbeeldje:

#TITLE:mudkips songs;
#ARTIST:pokemon masters;
#MUSIC:pokemon masters - mudkips song.ogg;
#OFFSET:-0.272;
#BPMS:0.000=150.000;

That’s it for now. Later kan je er op dezelfde manier nog dingen bij zetten, of andere (kleine) wijzigingen doen, maar dit is het belangrijkste.

Je slaat dit op als een .sm bestand. Let op dat je het niet opslaat als .txt (simfile.sm.txt), wat nogal eens wil gebeuren bij bijv. kladblok. Sla dit op in de juiste map;

/Stepmania/Songs/GROUP/SONG/SIMFILE.SM

/Stepmania/ is de directory waar je Stepmania hebt geinstalleerd. Daar moet als het goed is een map /Songs/ in zijn, zo niet; maak deze aan. Daarin maak je een map aan met de ‘groepnaam’ van je simfile. Handig is het om voor simfiles in de maak deze groep iets als ‘Work In Progress’, of iets dergelijks te noemen. In die map maak je vervolgens een map aan met de naam van je simfile, en in díe map zet je uiteindelijk het .sm bestand. Hoe deze heet, maakt niet uit, maar handig is het om het toch een beetje herkenbaar te noemen (Artiest – Titel.sm bijvoorbeeld).

Met boven genoem voorbeeld zou het dus worden:

/Stepmania/Songs/Work In Progress/Mijn Simfile/Artiest – Titel.sm

Zet daarin ook je muziekbestand. Start nu StepMania, en je nummer zou in de lijst moeten staan. Zo niet, moet je nog even via het Options menu je songs reloaden.

Next up; making some steps! :D