Ergernis: roltrappen

Oh wow, ik ben vet emo geworden. Alweer zo’n negatief onderwerp. Yuck. Waar is m’n eye-liner? Maar goed, wederom een ergernis. Eentje waarvan ik hoop dat heel Nederland hem leest.

Roltrappen zijn wonderlijke uitvindingen. In plaats van een berg aan traptredes te moeten beklimmen, kan je tegenwoordig jezelf gewoon neerzetten op een trede en vervolgens volautomatisch aan het andere uiteinde geraken. En mocht je wat haast hebben, dan kan je alsnog blijven traplopen waardoor je nóg sneller boven bent. Of beneden, afhankelijk van waar je heen wilt natuurlijk. Nou is net dat hetgeen mij ergert.

Want nee, ik verwelkom roltrappen. Van mij mogen er overal roltrappen komen. Wat er wel veranderd moet worden is de attitude die men heeft wanneer ze het genot ontvangt op zo’n ding te kunnen staan. Je zou voor de gein eens naar het Verenigd Koninkrijk moeten gaan, en observeren hoe het er daar aan toe gaat. Vervolgens kom je terug in Nederland, en verbaas je je er over waarom het hier niet kan.

De regel is heel simpel. Knoop deze goed in je oren, en volg het. Rechts staan, links gaan. Op een roltrap is ruimte voor twee mensen naast elkaar (extreme uitzonderingen daargelaten, zonder namen te noemen). Dit houdt in dat er twee rijen gevormd kunnen worden. Een rij met mensen die alle tijd van de wereld hebben, en gemakshalve op de roltrap staan, en een andere rij met mensen die haast hebben, en de bewegende trap gebruiken om sneller op de plek van bestemming te komen. Op deze manier zijn we heel sociaal bezig, belemmeren we niemand, en hoeven alleen de sportievelingen de echte trap te gebruiken. Maar nee, er moeten er altijd wel een aantal dwarsliggers zijn die links stil gaan staan. Of met z’n tweeën naast elkaar stil gaan staan. Of gewoon in het midden gaan staan, en hun zware tassen naast hun zetten. Neem mijn woordje van advies aan, en PLEUR OP.

Ik begin het steeds meer zat te worden dat de snelste manier om boven te komen niets van doen heeft met deze magische zelfbewegende trap, maar ik daarvoor telkens weer moet terugvallen op de ouderwetse bewegingsloze variant. Daarvoor zijn die dingen niet uitgevonden.

Dus vertel het door aan iedereen die je kent; rechts staan, links gaan. Berijd je de roltrap met iemand die links staat, wijs hem of haar hier dan op. Als je twee keer hierop gelet hebt, gaat het vanzelf. Iemand die dat kan beamen ben ik zelf; als ik nu noodgedwongen aan de linkerkant stil sta, omdat er weer iemand besluit níet door te lopen, dan voel ik me ongemakkelijk. Het is dan alsof ik andere mensen in de weg sta, terwijl het niet eens mijn schuld is.

Een tijd terug was er een ‘actie’ op touw gezet om op stations duidelijk te maken dat je rechts staat, en links loopt. Helaas zijn ze daar alweer mee gestopt. Jammer, want het werkt echt. Kijk maar naar de grote roltrappen die je 200 meter hoger brengen, en toevallig liggen in New York of Londen. Daar loopt niemand elkaar in de weg. In ieder geval niet op de roltrappen. Moet hier toch ook mogelijk zijn? Of is dat weer teveel gevraagd van de maatschappij?

8 thoughts on “Ergernis: roltrappen

 1. Nja, officieel is het in Tokyo weer teruggedraaid en moet je daar nu verplicht in het midden gaan staan EN de railing vast houden.
  Officieus staat iedereen er links en loopt men rechts.
  Dit omdat er van die randdebielen op slippers of Crocks met hun schoeisel tussen de treden vast kwam te zitten. In simmiges stations heeft men op de roltrap zelfs een Crocks verbod ingesteld.

  In Kansai echter, staat men rechts en loopt men links.Ik vind dit zelf prettiger werken.

  En ja, in Japan werkt het dus ook. Want niemand houd zich aan de nieuwe in het midden staan regelement. Behalve oude vrouwtjes (de zelfde die ALTIJD als je haast hebt, hun hele levensverhaal doen aan de ticket gate en niet uit de weg willen gaan zodat jij vrijwel zeker re trein mist), maar die stonden Altijd al in het midden.

 2. op Utrecht Centraal hebben ze het bij sommige handrailingen van roltrappen staan.. Niet dat iemand zich daar iets van aantrekt :{
  Maar het zou idd een SIRE campagne moeten worden!!

 3. Yeah in Nederland moeten mensen echt zich meer aan die regel gaan houden! Ik wist nog dat de vorige keer toen ik net terug was uit Japan, ik me er zo erg aan stoorde hoe mensen in NL kris kras door elkaar gaan staan. Najah maybe it’s just me, maar op Schiphol doet men er tenminste nog wel redelijk aan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *