Een diep onderwerp. Ja, iets waar ik mijn mening wel over heb. Ik zal u allen echter sparen, en er niet al te diep op ingaan. Maar met de komende verkiezingen (woensdag), voel ik mij toch gedwongen er iets over te zeggen. Laat mij beginnen met een brief van een lezer van een gratis krant.
Wat mij opviel in het Metro-interview met Pechtold was één zinnetje: “De islam moet homoseksualiteit accepteren.” Pardon? Een politicus gaat niet over de leer van een religie. Dat heet scheiding van kerk en staat. […]
Joanne van Aalst, Alphen aan den Rijn, Metro 7 juni 2010
Ben ik nou de enige die het doorheeft? Ergens ben ik het eens met deze mevrouw van Aalst. De staat moet zich niet druk gaan maken over religie. Persoonlijk vind ik zelfs dat niemand zich er druk om moet maken, maar dat is een ander verhaal. De tijd dat de kerk de wetten maakte is voorbij, en we leven nu alweer een paar jaar in een maatschappij waarin het volk zelf beslist over wat er gaat gebeuren, zij het indirect. Dat is algemeen geaccepteerd, toch?
Waarom moeten er dan, in deze tijd van scheiding tussen kerk en staat, zoveel partijen zijn die hun opvattingen baseren op hun heilige geschrift? Als de staat zich niet met de kerk moet bemoeien, zoals van Aalst hierboven beweert, waarom moet de kerk zich dan wel met de staat bemoeien? Waarom zou een geschrift dat 1600 jaar geleden is samengesteld de regels moeten bevatten voor de maatschappij van nu? Het kan aan mij liggen, maar volgens mij hadden ze in het jaar 400 geen last van een kredietcrisis of hypotheekrenteaftrek. Laten we dan ook niet die regels opvolgen, maar in het hier en nu leven, dat we ook daadwerkelijk doen.
Een scheiding van staat en kerk is in Nederland in 1795 in gang gezet, en hoewel we denken dat deze nu ons veilig houdt van gemene invloeden van de kerk, is de echte scheiding nog lang niet bereikt. En, als ik eerlijk ben, ben ik bang dat deze ook nog wel even op zich laat wachten. Helaas.
mja, tolerantie is bij de meeste religies ver te zoeken. Daarom zijn ze vaak incompatible met een democratie. Met de kerstchristenen (die alleen met kerst naar de kerk gaan) hier in NL hoeven we niets te vrezen.
Maar als er mensen rondlopen die homosexuelen en vrouwen als een onderklasse beschouwt, spoort dat niet met de vrijheid in nederland waar zo hard voor gevochten is. Dat soort gedachtengoed hoort hier niet thuis.
Juist, maar dat was niet wat ik zei. :’D!
Het is te hopen dat die scheiding van kerk en staat er ook eens een keer komt. En niet alleen wat opvattingen betreft, maar ook betreffende politieke partijen die deels gebaseerd zijn op een religie of geloof (of de afkeer daarvan).
Timmy Jork
geloof in jezelf dan voel je het ware geloof door te geloven wat die predikers vertellen raak je het echte geloof kwijt
Ik voel me ineens zo zweverig.
Dat is mijn opvatting, Huib. Ik vind het ergens ook zwak dat mensen op het christendom vertrouwen om hun keuzes goed te praten, als mensen ook trots op zichzelf kunnen zijn.
Ik ben aardig, net zo aardig als een christelijk persoon is. Ik zeg alleen dat ik zelf aardig ben, en de christen zal zeggen dat het zo komt omdat hij/zij christen is. Wees een beetje trots op jezelf! D:
Als aanhanger van het Jediisme, vind ik het schandalig dat onze religie niet vertegenwoordigd is in de Nederlandse Politiek.
Wij worden achtergesteld door die sith-achtige gristenen en op één hoop gesmeten met al de andere minderheden.
Het moet nu eens afgelopen zijn met dat anti Jediisme. In de 2e Sith War hebben we al erg genoeg geleden in die purificatie kampen.