Christina Aguilera – Stripped

Na aanleiding van een discussie die me vorige week overkwam, maak ik bij deze een review van Christina Aguilera’s album Stripped. (Iemand kwam aanzetten met de slechte smaak die ik zou hebben, tssk!).

Stripped front coverStripped is Christina Aguilera’s tweede album opgenomen in een studio. De cd is gereleased in 2002, en zeer zeker een juweeltje in mijn collectie. Ik heb hem gekregen van de kerstman in dat jaar, op aanraden van Jenny. Zij vertelde op haar blog hoe geweldig de cd was, en daar ben ik het tot op heden helemaal mee eens.


Op deze cd staan onder andere de bekende nummers “Dirrty”, “Beautiful”, “Fighter” en “Can’t Hold Us Down”. Maar naast deze nummers staan er ook ballads op, rock-achtige nummers, en nummers die gaan over het leven van Xtina. Ze heeft vrijwel ieder lied zelf geschreven, en krijgt steun van Lil’ Kim, Alicia Keys en Redman.

De hip-hop nummers “Dirrty” en “Can’t Hold Us Down” zijn waarschijnlijk de bekendste, doch enkel de enige twee met hip-hop invloeden. Het gros van dit album is ballad, liefdesverdriet en het overkomen ervan. En dan ook nog een deel gospel, zoals te horen in bijvoorbeeld “Beautiful”.

Na de intro waarin Xtina vertelt dat dit de ware Xtina is en niet de ‘popmodel’ hype die om haar heen hangt, volgt een duet met Lil’ Kim. In “Can’t Hold Us Down” gaat het vooral om het girlpower idee, wat de Spice Girls zo mooi hebben neergezet. Waarom kan en man meerdere vrouwen hebben, maar is een vrouw meteen een sloerie als ze meer dan één man date?

Het schakelt over naar een stuk liefde en emotie. “Walk Away” vertelt dat Xtina weg eigenlijk weg moet van haar vorige zelf, ze het verleden achter zich moet laten, maar er toch telkens op terug komt. Maar uiteindelijk wil ze haar verleden toch bedanken. In “Fighter” laat ze dat weten. Na alle ellende is ze sterker, verstandiger en harder geworden, die zich niet meer zomaar over geeft.

“Primer Amor Interlude” geeft wat afwisseling, een Spaanstalig nummer die als intro dient voor “Infatuation” welke deels Engels en deels Spaans is. Dit nummer is meer pop, met een thema als “geen onzin, let’s get wild!”.

“Loves Embrance Interlude” en bijbehorende “Lovin’ Me 4 Me” zijn daarentegen weer rustige love songs. Zoals de titel al doet vermoeden, gaat dit over het liefhebben voor het zijn van wie je bent, en dat geld en dergelijke geen rol moeten spelen.

Alicia Keys joins in, met het nummer “Impossible”. Een geweldig nummer dat naar mijn mening best een single had kunnen worden. “It’s impossible for me to love you, if you don’t let me know what you’re thinking”, zo luidt de eerste zin. Hoe kan je iemand al je liefde geven, als die ander altijd maar zichzelf een beetje inhoudt, niet laat weten wat die persoon wil en gesloten houdt?

“Underappreciated” heeft een soortgelijke girlpower feel als “Can’t Hold Us Down”. Dit nummer gaat echter meer over het ondergewaardeerd worden als vrouw. Vrouwen doen zo veel moeite voor alles, doch kunnen ze waardering voor hun werk vaak wel vergeten.

Het beste nummer van het album (mijns inziens, uiteraard), “Beautiful” gaat over het feit dat je bent wie je bent, en als je dat bent, dan ben je een ware schoonheid. Laat je niet op je kop zitten door meningen van anderen, doch doe gewoon wat jij wil! Grappig aan dit nummer is, is dat Xtina begint in de ik-vorm, doorgaat in de jij-vorm, en eindigt in de wij-vorm, wat dit nummer een gospel effect meegeeft. “Words can’t bring us down, so don’t you bring me down today”.

“Make Over” is weer een uptempo rock nummer, en vertelt dat er niemand de persoon Xtina opnieuw moet neerzetten. ‘Laat mij gewoon zijn, en kom niet aanzetten met die bullshit’.

Daarna schakelt het meteen weer om naar een rustig nummer. “Cruz” vertelt dat Xtina het even helemaal beu is, en dat ze er tussenuit moet. Uiteindelijk zal ze het huidige leven wel missen, en er terug naar verlangen…

Vervolgens gaat “Soar” verder op het gospel idee. Wees je er van bewust dat je ooit eens een keer voor jezelf komt te staan, en zorg dan dat je je vleugels kan spreiden om je eigen weg te bevliegen. Je komt voor tegenslagen en twijfels te staan, maar wees sterk, “spread your wings and soar!”.

“Get Mine, Get Yours” is vervolgens weer een sexy pop nummer. Evenals de hit “Dirrty”, die volgt. Veel hierover heb ik niet te zeggen, behalve dat beide nummers, ondanks mijn gebrek aan commentaar, niet slecht zijn.

Vervolg van “Stripped Intro” is “Stripped pt. 2”,die geheel in hetzelfde thema verder gaat; “het spijt me dat ik niet ben zoals jullie verwachtten, maar dit ben ik”.

“When there’s no one else, look inside yourself. Like your oldest friend, trust the voice within”, zo luidt “The Voice Within”. Een intro op het volgende nummer; “I’m OK”, waarin Xtina vertelt over haar eigen jeugd, waar ze mishandeld werd door haar vader. “Bruises fade father, but the pain still remains”, “For you it’s just a memory, but for me it still lives on”. Xtina vertelde dit nummer nooit live te kunnen zingen, omdat ze dan waarschijnlijk in tranen uit zou barsten…

Als laatste “Keep On Singin’ My Song”, met als thema precies de titel. Waarwel aan het verleden, even tot jezelf komen en doorgaan met het doen wat je het liefste doet! “They can say all they wanna say, but I’m gonna carry on, and keep on singin’ my song”.

Veel critici zeggen dat dit album een slecht album is, maar daar ben ik het helemaal niet mee eens. Ze zou teveel vrijheid hebben gehad, en er maar een boeltje vaan gemaakt hebben, maar ik ben van mening dat men niet te veel in deze teksten moet zoeken, maar ze gewoon moeten nemen zoals ze zijn; Xtina geeft om wie ze is, wat ze nu heeft (vrienden en familie), en wil niet dat iemand zich daar mee gaat bemoeien. Het imago dat ze met dit album uitstraalt staat me echt aan, en is niet zo sletterig als ze geworden is de laatste tijd. Ik weet bijna zeker dat ik deze cd het meest gedraaid heb van alle cd’s die ik heb. En nog steeds, bijna 4 jaar na de release, hoor je dit album nog minstens eens per maand uit mijn stereo klinken.

Rating: 6 van de 5 sterren!

En nogmaals een bedankje aan Jenny van jennyspage.net, die mij dit album heeft getipt! Helaas is haar site al een paar jaar offline, en heb ik haar nooit echt kunnen bedanken voor alles wat ze voor me heeft gedaan, zonder dat ze het eigenlijk wist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *