fubar

Al een tijdje werkt mijn pc niet meer helemaal zoals hij zou moeten werken, maar de laatste tijd is het wel heel erg extreem. Vooral de random reboots zijn een veel voorkomend fenomeen. Erg lastig als je net bezig bent met een blogpost te schrijven. :'(

Nu dacht ik bij mezelf dat het aan een aantal dingen kon liggen.

  • Geheugen
  • Videokaart (krijg namelijk ook telkens storingen met m’n beeld)
  • USB2 PCI Controller kaart
  • Moederbord
  • Power Supply

Ik had namelijk mijn geheugen verwisseld, tegelijkertijd een USB2 PCI Controller in mijn pc gedaan, en daar USB2 externe harde schijven aan gehangen.

Dus ging ik aan het troubleshooten. Op het begin viel het eigenlijk nog wel mee. Eens in de maand een random reboot. M’n pc was bij overmaat van ramp nog eens corrupted door verschillende spyware software, dus poogde ik een nieuwe, schone Windows XP installatie.

Het mocht niet baten. Telkens kreeg ik weer diezelfde willekeurige herstarten, en telkens weer dezelfde melding (Windows has made a really bad error and had to restart). Aangezien mijn videokaart ook aan het flippen was, verving ik die. Mijn RadeOn 7500 werd een GeForce nogwattes.

Maar ook dat hielp voor geen fluit. Misschien was het dus wel mijn werkgeheugen. Na wat zoekwerk vond ik her en der in totaal 6 verschillende reepjes, variërend van 128MB tot 512MB. Geen van alle toonde echter verbetering, hoewel tests uitwezen dat deze reepjes nagenoeg foutloos waren (een enkeling kwam net nieuw uit een doosje!).

OK, dan die externe harde schijven vervangen, en die USB2 kaart eruit. Vorige week kocht ik een PCI IDE controller. Ingebouwd, twee harde schijven extra aangesloten, en mijn pc wilde niet eens meer starten. Nadat ik een van de twee schijven losgekoppeld had, wilde het wel weer werken.

Mijn conclusie op dit moment is dus, dat ik niet genoeg power uit m’n voeding krijg. Ik hoop echt ten zeerste dat dit het euvel is, want dat is nog redelijk goedkoop te fixen. Anders zou ik een ander moederbord moeten gaan aanschaffen, en dan kan ik net zo goed heel mijn pc upgraden (nieuwe videokaart, ander type geheugen, nieuwe processor…).

Nu spaar ik nog even voor Abunai, komend weekend, maar als ik daarna nog een redelijk centje over heb, zal er een nieuwe PSU voor mij in aantocht zijn.

7 thoughts on “fubar

  1. hoewel het met jouw systeem (mijne op het moment ook met m’n 1333mhz cpu’tje.. alleen wel met een gigje ram, een degelijke mamaplank en een 9600xt) zoiezo geen overbodige luxe is om langzaam eens geld appart te leggen voor een upgradeje :{ evt je voeding met dat in je achterhoofd vast kopen, als je dan uiteindelijk daar toch voor moet gaan, heb je iig je voeding al…. ;)

  2. Om een onbekende reden is vanaf heden niks meer van Cailin Coilleach vernomen…

    Ben er trouwens achter gekomen dat mijn CPU of moederbord stervende is. Ben aan het kijken naar nieuwe stuff, maar budget blijft een belangrijke factor, dus zal het nog wel even duren voordat het weer allemaal werkt zoals het zou moeten doen. ;_;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *