It’s all on your head

Sony MDR-D333

Na de oproep van vorige week (en bijbehorende stormloop aan adviezen), heb ik besloten om mezelf te trakteren op de Sony MDR-D333LW. Voor iets minder dan 34 euro thuisbezorgd.

Op het eerste gezicht simpele opvouwbare koptelefoon. En dat is het in principe ook. Met een leuk detail – de kabel is ‘retractable’, intrekbaar. De kleine anderhalve meter aan kabel zit netjes opgerold in de linkeroorwarmer. Pretty neat!

Kabeltjes!

Nog een detail betreft de kabel. Hij is namelijk dun. En niet gewoon dun, maar écht dun, dun. Ter vergelijking heb ik maar een foto gemaakt. Van links naar rechts op de foto: dikke audiokabels, gewone audiokabels, standaard usb kabel, gewone kabel zoals die bij simpele (goedkope) koptelefoons en microfoons zit, MDR-D333 kabel. Veel meer dan een zeer dun touwtje is het niet. Zeker niet verkeerd!

Maar, waar het bij koptelefoons natuurlijk om draait, is de kwaliteit. Waar ik voorheen weinig beters had gehoord (onder de 50 euro) dan die Philips koptelefoon die ik hiervoor gebruikte, is er nu een nieuwe regerend kampioen. Frequenties van zo’n 15Hz tot minstens zo’n 16.000Hz zijn goed hoorbaar (ik hoor zelf niet veel hoger dan 16.000Hz meer). Wat dat zegt over de kwaliteit? Nou, de basslines zijn in ieder geval goed hoorbaar. En verder hoorde ik nu voor het eerst twee extra tonen aan het einde van Kaskade’s Your Love Is Black, die ik voorheen nimmer opgemerkt had. Zegt dat genoeg?

Een van de grote nadelen van het ding is onder andere de vorm. Als je er mee fietst, suist de wind er gigantisch fijn langs, waardoor je muziek flink wordt overstemd. Meer volume kan dat probleem natuurlijk oplossen, maar daar begin ik liever niet aan – ik wil m’n oren behouden en enigszins nog de omgeving kunnen horen (auto’s, e.d.). Wat ook een groot gemis is, is een kussentje of iets dergelijks, zodat die hardplastic beugel niet direct op je hoofd rust. Het dingetje weegt niet veel, maar als je het een uur op je hoofd hebt rusten, zit er toch een flinke deuk in je hoofd. En geloof me, fijn is anders.

Afgezien van dat, ben ik toch tevreden met dit dingetje. Als ik het een rating moest geven, zou het zo’n 80% scoren. En dat is hoog. De prijs/kwaliteitverhouding reikt echter tot ver in de 90%. Dus als je een goedkope koptelefoon zoekt, die je muziek goed doet weergeven, houd deze dan zeker tot de opties. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *