Simfile Tutorial part 2

deel 2: Timen

Als je een liedje hebt uitgekozen, geknipt (exact geknipt, met een constant bpm), en omgezet naar mp3 of ogg, kun je het gaan timen.

Timen is het vaststellen van het aantal beats per minuut (bpm), en de marge die op het begin van het nummer zit, alvorens het liedje eigenlijk begint.

We beginnen maar met het makkelijkste; het bepalen van de bpm. Als je VirtualDJ hebt, zoals ik had aangeraden in deel 1, hoef je je mp3 alleen maar in te laden, en je krijgt het aantal beats per minute. Noteer dit ergens. Mocht het gekregen getal niet kloppen met wat je wil, kan je het altijd nog verdubbelen (x2), of halveren (/2), maar niet iets anders doen.

Mocht je geen beschikking hebben over VirtualDJ (of een andere DJ tool die de bpm voor je uitrekent), probeer dan WinBPM. Start WinBPM, en start daarna het liedje wat je wil gebruiken. Ga nu terug naar WinBPM, en druk op de maat van de muziek (de beat) op spatiebalk. Doe dat zo lang mogelijk, en mis geen enkele keer. Zorg ook dat je niet per ongeluk op de melodie meegaat! Je ziet dat de weergave van WinBPM verandert bij iedere keer dat je op spatiebalk drukt. Na verloop van tijd blijft de weergave rond hetzelfde getal hangen (bijv. 169.9, 170.0, 171.1). Je kan er dan vanuit gaan dat het 170.0 beats per minuut is. Vooral elektronische muziek heeft 9 van de 10 keer een rond getal als BPM. Mocht je er echt niet uit komen, is het natuurlijk altijd mogelijk dat het een niet-rond getal is. Probeer het dan meerdere keren, om er toch zeker van te zijn.

Nu we het aantal beats per minuut hebben, kunnen we gaan kijken naar de marge voor het nummer. Ieder nummer heeft altijd een (korte) marge voordat het eigenlijk begint. In het Engels, en bij StepMania dus ook, heet dit een ‘gap’. Om dit te bepalen starten we GoldWave.

GoldWaveOpen je nummer (precies dezelfde als die je gaat gebruiken) in GoldWave, en zoom in naar het begin. Als je ver genoeg ingezoomd bent, kan je precies de eerste beat zien. Zoom nóg verder in, en probeer zo precies mogelijk vast te stellen wanneer die eerste beat begint. Tip: Selecteer het eerste stukje liedje (de gap). Het einde van die selectie is het begin van het nummer.

GoldWaveOnderin zie je hoeveel secondes het duurt voordat het nummer begint. In dit geval is het 0.027 secondes. Ook dit noteren we ergens.

Ga naar stap 3…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *